Flora
De RijnlandRoute gaat door een aantal bijzondere landschappen met waardevolle natuur. Om die reden is er extra aandacht voor de inpassing van de weg en het herstellen van natuurwaarden: behouden wat kan, herstel en terugkeer van inheemse soorten en dieren waar het groen verdwenen is, en waar mogelijk zelfs de situatie voor flora en fauna verbeteren. Landschappelijke inpassing houdt dus niet op bij de berm. Het gaat om het maken van een nieuw evenwicht tussen weg en omgeving nadat alle bouwwerkzaamheden zijn afgerond.
Groencompensatie
Bomen en begroeiing staan niet op zich. Ze hebben effect op ander groen, dieren en mensen en dat vaak op manieren die niet met het blote oog te zien zijn. Groencompensatie betekent daarom niet simpelweg één boom weg en één boom terug. Het is een ingewikkelde puzzel, waarbij rekening gehouden moet worden met allerlei aspecten. Zoals beperkte ruimte in het projectgebied, het belang van open weides, het veranderende klimaat en de ecologische waarde van nieuwe aanplant. Ondanks deze uitdagingen zet de RijnlandRoute in op volledige groencompensatie. Niet alleen omdat het wettelijk verplicht is, maar nog belangrijker omdat het in het belang is van natuur, mens en dier. Ook zorgen we bij de herplant voor zoveel mogelijk variatie in verband met de biodiversiteit en planten we zoveel mogelijk inheemse soorten terug. Om volledige compensatie te bereiken, werken we intensief samen met gemeenten om herplantlocaties te vinden, ook buiten de projectgrenzen van de RijnlandRoute. Ook is er nauw overleg met de bomenbond en omwonenden.
Groenkaart
Op deze kaart is te zien waar groen aangeplant wordt door de RijnlandRoute. Per locatie is een beeld te zien van de huidige situatie en een visualisatie die een indruk geeft van hoe het er over een aantal jaren uitziet.
Aanplant bomen A44
Samen met Landschapsarchitect Sjoukje van Heesch planten we verschillende bomen en struiken langs de A44.
Maart 2022
Landschappelijke inpassing
In gesprek met Landschapsarchitect Sjoukje van Heesch over de landschappelijke inpassing binnen de RijnlandRoute.
Juli 2020
Lees meer
Maandag 3 april is het zover; dan rijdt het verkeer in twee richtingen (2 rijstroken per richting) over de nieuwe, deels verdiepte, N206 ir. G. Tjalmaweg. De Tjalmaweg is daarmee het eerste projectdeel van de RijnlandRoute dat in gebruik wordt genomen door het verkeer, een belangrijke mijlpaal.
In verband met asfaltwerkzaamheden aan het wegdek tussen aansluiting Leiden-West (A44/N206) en de Torenvlietbrug, is de N206 ir. G. Tjalmaweg tijdelijk afgesloten.
Als alles volgens planning verloopt, kan vanaf zondag 12 maart de verdiepte ligging van de Tjalmaweg deels in gebruik genomen worden. Op die dag rijdt het verkeer vanaf 06.00 uur over de zuidelijke rijbaan van de nieuwe Tjalmaweg, in twee richtingen.